Het was even zoeken naar een vorm, maar de VGOmedia Kennisgroep is uit de startblokken gekomen en gaat kennis onder oud-programmamakers en technici in kaart brengen. Dat komt ten goede aan het instituut voor Beeld en Geluid, dat die kennis onontbeerlijk noemt voor zowel het archief als het museum.
Het is de bedoeling om de kennis per groep te inventariseren, bijvoorbeeld beeldtechnici, regisseurs, uitvoerend producenten en regieassistentes. Het project start met een pilot onder de bezielende leiding van Hylke Beerstra, die met een groep voormalige technici en programmamedewerkers in B&G gaat kijken hoe de kennis in die groep beschikbaar kan worden gemaakt. Voor de goede orde: ook niet-VGOmedialeden zijn zeer welkom. Vanuit B&G is conservator Bas Agterberg de gastheer en vaste gast op onze ledenvergadering.
Als de pilot een succes is gaat de kennisgroep een lijst maken van vakgroepen, zowel technisch als programmatisch, in de media. Aanmelden kan nu nog niet, maar als je specifieke kennis of voorwerpen hebt, houd dan de site van VGO media en de VGOmedia-nieuwsbrief in de gaten. Daar komen de oproepen terecht. Bedenk dat we ons niet altijd bewust zijn van de waarde van onze kennis, en van de dingen die we hebben bewaard. Zo is B&G bijzonder geïnteresseerd in draaiboeken waarin de gebruiker aantekeningen heeft gemaakt.
Eerste sessie van de Kennisgroep
Op vrijdag 22 maart 2024 werd in samenwerking met Beeld en Geluid door de Kennisgroep van VGOmedia een rondleiding verzorgd in de depots van dit instituut. Deelnemers waren een twintigtal voormalige operationele medewerkers en programmamakers. Het doel was om de kennis van deze deelnemers te koppelen aan de daar staande apparatuur en de daarbij behorende verhalen over het gebruik en de toepassing daarvan.
En daaraan heeft het voldaan. Het was een herkenning van camera’s, spots, studiohengels, autocue apparatuur, ampexmachines, montagetafels, zoomlenzen en wat al niet meer. Spullen, die men soms in tientallen jaren niet meer had gezien. En toen kwamen de verhalen ook los. Hoe men de Fernseh zwart-wit camera’s met de verschillende lenzen destijds gebruikte; de zoomobjectieven, die bij de kaping in Drenthe waren ingezet en welke effecten dat gaf. De Eidophor projector, die ooit in studio Bellevue werd gebruikt; een lichtorgel uit de begintijd van televisie. Men raakte er niet over uitgepraat.
Voor de Kennisgroep en Beeld & Geluid was dit een soort van verkenning om te onderzoeken op welke wijze men deze kennis en verhalen het beste zou kunnen archiveren, zodat men bijvoorbeeld bij een bepaald type camera ook een verhaal heeft. Na een evaluatie zal worden verdergegaan met het organiseren van rondleidingen voor meerdere groepen oud-medewerkers van de omroepen, producenten en facilitaire bedrijven.
Voor alle deelnemers was dit een leuke ontdekkingsreis naar een soms ver, maar herkenbaar, verleden in de spelonken van Beeld en Geluid!
Auteur: Hylke Beersta
Bron: VGOmedia