De Rob Touber Sound komt terug! Jim & Frank zijn bezig met een nieuwe serie van deze zalige podcast. In de tweede reeks aandacht voor belangrijke liedtekstschrijvers waar Touber mee gewerkt heeft: Drs. P, Lennaert Nijgh, Jaap van de Merwe, Jules de Corte, Gerard Reve, Guus Vleugel en Ben Rowold. Frank & Jim blikken vooruit op de tweede serie en dromen van een CD-box. Ze zijn benieuwd of daar genoeg belangstelling voor is. Mail naar robtoubersound@gmail.com
Archiefjagers
In de podcastserie maak je kennis met archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32) . Ze ontdekten het verloren gewaande oeuvre van televisieregisseur en platenproducer Rob Touber (1936-1975). Een elegante, frivole, intelligente en geestige relnicht met een grote geldings- en scheppingsdrang. Zonder deze Rob Touber zouden we Adèle Bloemendaal niet kennen, en ook in de carrières van Jenny Arean en Gerard Cox was hij van essentieel belang. Hij werkte met Willem Nijholt, André van Duin, Wim Sonneveld en Boudewijn de Groot.
Frank was al jaren werkzaam als platenproducer en onderzoeker voor het Nederlands Jazz Archief (NJA) toen in 2020 de coronacrisis begon. Het NJA ontvangt regelmatig archieven van muzikanten. Deze bestaan vaak uit verhuisdozen vol geluidsbanden die soms, vanwege de grote hoeveelheid, lang blijven liggen voordat ze gedigitaliseerd kunnen worden. Zo hadden ze ook dozen vol geluidsbanden van jazzmuzikant Herman Schoonderwalt ontvangen, die al jaren op een plank lagen.
In 2020 kwam Frank er eindelijk aan toe om de geluidsbanden van Schoonderwalt te onderzoeken en te digitaliseren. Wat hij ontdekte, overtrof al zijn verwachtingen: ‘‘De tapes bevatten niet alleen nummers van Nederlandse topartiesten zoals Adèle Bloemendaal en Gerard Cox, maar alles wees erop dat deze geproduceerd waren door Rob Touber voor zijn tv-producties.’’ Frank besloot samen met Jim de zoektocht naar Toubers nalatenschap voort te zetten. Ze doken in de archieven van Rob Touber bij Beeld & Geluid, Muziekschatten en Allard Pierson en gingen op ontdekkingstocht bij mensen die met Touber hadden samengewerkt.
Met speakertje op tafel
Aan Podiumkunst.net vertellen de makers dat ze tien archieven aan elkaar hebben weten te koppelen. ‘‘De metadata was nog non-existent. Wij hebben dat zelf aangelegd. Daarnaast hebben we honderden banden ingezien, gedigitaliseerd en beschreven en verbindingen gelegd tussen tien verschillende archieven”, vertelt Frank. Volgens Frank heeft Rob Touber veel geluidsbanden van zijn producties bewaard. Deze werden na zijn dood overgedragen aan zijn broer, die de banden op den duur bij Beeld & Geluid heeft ondergebracht. ‘‘Vrijwel alle programma’s die hij produceerde werden na verloop van tijd gewist, zodat de banden waarop ze stonden konden worden hergebruikt. Daarom is zijn werk tegenwoordig ook grotendeels vergeten. Ik denk dat Touber zich dat realiseerde en dat hij daarom de geluidsbanden heeft verzameld en thuis bewaard. Deze banden waren namelijk het enige dat zou overblijven van zijn werk.’’
Vanuit het verlangen om de gevonden muziek en verhalen over Rob Touber en zijn lievelingsartiesten te delen, kwam het idee voor een podcast bij Frank en Jim op. Ze kozen ervoor om hun zoektocht op te nemen, zodat anderen ook konden genieten van hun ontdekkingen. In de podcastserie gaan ze bij iedereen langs, van Boudewijn de Groot tot Willem Nijholt, en Jenny Arean tot Gerard Cox. Overal wordt een speakertje op tafel gezet en samen luisteren ze muziek terug die jarenlang ongehoord is gebleven. Ze halen herinneringen op aan Touber, die elegante, frivole, intelligente en geestige relnicht met een grote geldings- en scheppingsdrang. De schellen vallen van je oren, wat een sound en wat een liefde voor het lied!
De podcast, waarin de nalatenschap van Rob Touber op een unieke manier wordt herontdekt, ging van start op 19 april 2023. Daarnaast is er op dezelfde datum een NPO Docs met inleidende audiodocumentaire over Touber en de vondsten van Frank en Jim uitgebracht genaamd Rob Touber – Octopus van de liedkunst. De Rob Touber Sound, kreeg in mei 2023 de Eervolle Vermelding van de Zilveren Reissmicrofoon. De Reissmicrofoon is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast.
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Allard Pierson en Podiumkunst.net en is te beluisteren in je favoriete podcast-app, onder andere op Spotify.