Terug naar 1964: De Sinterklaasreportage van Kees Buurman

De naam van Kees Buurman is kenmerkend in Hilversum, nadat hij in 1936 werd geboren begon hij in 1952, als 16-jarige als medewerker bij ‘Het Vrije Volk’. Niet veel later stapte hij over naar de VARA waar hij de jongste verslaggever werd. Hij werkte mee aan de actualiteitenrubriek ‘Dingen van de Dag’. Een ander bekend programma waar hij aan meewerkte was: ‘Marimba’. Ook regisseerde hij het hoorspel ‘Paulus de Boskabouter’.

In zijn tijd bij de VARA gebeurde er in de maand december 1964 een klein incident, dat een zestig tal jaren later best even mag worden teruggebracht. Het was in de gemeenteraad van Rijssen dat een lid van de SGP fel protesteerde tegen de viering van Sinterklaas. De heer Wolterink vond dat het college van B en W achter zijn standpunt diende te gaan staan en de officiële ontvangst van de goedheilig man diende af te keuren.

Toen dit bericht bekend werd besloot de redactie van VARA’s ‘Dingen van de Dag’ de toen 28-jarige verslaggever Kees Buurman, vergezeld van Sinterklaas en Zwarte Piet, in de avonduren op pad te sturen naar Wolterink zijn huis om hem een gedicht voor te lezen en een boek cadeau te doen. Uiteraard was Kees Buurman in het bezit van een geluidsrecorder om het een en ander voor een latere uitzending vast te leggen.

Rond tien uur in de avond arriveerde het drietal bij de woning van de SGP vertegenwoordiger Wolterink, maar deze bleek niet thuis te zijn. In de buurt was echter wel de politie en die besloot het drietal, ondanks dat Sinterklaas en Zwarte Piet erbij waren, mee te nemen naar het politiebureau. Het gezelschap had niet alleen de lichten van de auto gedoofd maar ook één van de straatlantarens. En dat mocht niet en dus maakte de politie van Rijssen een proces verbaal op. Ondertussen bleef de recorder deels lopen en was er toch de volgende ochtend op 5 december 1964 een reportage van Kees Buurman bij de VARA te horen.

Vanaf 1966 werkte hij jarenlang voor de NOS, waar hij chef van de Hoofdafdeling Actualiteiten, Sport en Bijzondere Projecten was. Daar leverde hij onder meer een bijdrage aan de realisering van radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo maanreizen. In die functie bedacht hij ook een aantal andere succesvolle programma’s zoals ‘Met het oog op morgen’, ‘Radio Tour de France’ en ‘Radio Olympia’. Ook was hij achttien jaar lang de chef van ‘Langs de Lijn’.

Kees Buurman beëindigde zijn omroeploopbaan als hoofd amusement bij de AVRO, een functie die hij bekleedde van 1984 tot 1989. Ook was hij vijf jaar docent aan de School voor de Journalistiek. In de zomer van 2007 overleed Kees Buurman op 70-jarige leeftijd in zijn Zwitserse woonplaats Zuoz.

gerelateerde artikelen