Protest in Hilversum en Den Haag: “Veel te weinig plek voor jazz en wereldmuziek”

Er is veel te weinig plek op de publieke radio voor jazz en wereldmuziek. Dat was 27 juli de boodschap van muzikanten en vertegenwoordigers uit de Nederlandse jazz- en wereldmuziek, die zich op het Mediapark én bij de Tweede Kamer verenigen. Bij de actie zijn ondermeer de Beroepsvereniging Van Improviserende Musici (BIM) en de Kunstenbond betrokken. Verschillende jazz-musici, zoals Ronald Snijders, namen deel aan het muzikale protest. In totaal onderschrijven zo’n 4000 musici de actie.
De Concertzender liet weten de actie ook te onderschrijven. Sterker nog, zij zijn bezig met een oplossing: een tweede zender van de Concertzender waar 24 uur per dag jazz en wereldmuziek is te horen. Afgelopen vrijdag is het plan gepresenteerd op de conferentie Injazz: een platform voor de vele Nederlandse jazz- en wereldmuziekmusici. Programmamaker Co de Kloet nam vanmiddag in de studio van De Nieuws BV op NPO Radio 1 deel aan de discussie over het lage aandeel jazz in de programmering van de Publieke Omroep.
Het protest is niet nieuw. Klaas Koopman schreef enkele jaren terug, na het verdwijnen van Jazz-zender Radio 6, dat de Publieke Omroep feitelijk nooit interesse of beleid heeft gehad voor jazz-muziek. Zendtijd voor jazz was sterk afhankelijk van de inzet van liefhebbers als Aad Bos, Harm Mobach, Skip Voogd, Jaap Lüdeke, Dick de Winter, Cees Schrama, Lex Lammen en Anne van Egmond.
Afbeelding: titelblad van de publicatie die tijdens het protest overhandigd werd aan vertegenwoordigers van de NPO en Tweede Kamer, met illustratie van Cyprian Koscielniak. 

gerelateerde artikelen