Waarom besloot de KRO, nog voordat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, Joodse orkestleden te ontslaan? Wie waren deze KRO-orkestleden, en wat is er met hen gebeurd? Pointer is op zoek naar nabestaanden en bekenden van Joodse KRO-orkestleden.
Voor de Tweede Wereldoorlog had elke radio-omroep een eigen orkest. Relatief veel musici in die omroeporkesten waren Joods, ook bij de Katholieke Radio Omroep (KRO). Maar volgens de in augustus verschenen EO-documentaire Het verraad van Hilversum, begint de KRO al in 1939 Joodse musici te ontslaan, vóór de Duitse inval in 1940. De KRO had “de nazi’s niet nodig om onderscheid te maken tussen Joodse en niet-Joodse medewerkers,” concludeert de documentaire.
Voor Pointer was dit aanleiding om de oorlogsgeschiedenis van onze eigen omroep, KRO-NCRV, verder te onderzoeken. Weet u meer over de oorlogsgeschiedenis van de KRO? Bent u bijvoorbeeld nabestaande of bekende van Joodse KRO-orkestleden rondom of tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of kent u nabestaanden van Joodse KRO-musici? Op de site van Pointer staan ook enkele foto’s en is per naam een kort overzichtje van wat er bekend is over deze musici.
- Hilde van den Berg-Röscher
- Salomon (Sally) Doof
- Gerrit Lakmaker
- Jacob (Jack of Jos) Mossel
- Max Neter
- Abraham (Bram) Oberstein
- Joseph/Jozeph Overste
- Salomon (Sal/L.) Rodriguez/Rodrigus
- Philip Spier
- Johan Vogtschmidt
- Ephraïm/Frits Waterman
- Jo Bonte (Jr.)
- Johannes Hendricus Düring
- Wilhelmus (Willy) Jurrianus Bernardus François
- Gerrit Johannes Melchior Meyer/Meijer
- Jacob jr. Meyer/Meijer
- Jacobus Johannes Meyer/Meijer
- Nicolaas van Oss
- Louis Henri Somer
- Pieter Karel Warburg
Herkent u geen namen van Joodse musici? Ook voor andere verhalen of tips over de KRO in oorlogstijd kunt u contact opnemen met de redactie van Pointer. In deze lijst vindt u alle KRO-orkestleden tussen 1932 en 1941, dus niet alleen de Joodse musici.