Nieuw seizoen podcast Hilversumse Muziekschatten

Een speurtocht naar muzikale parels uit 5 strekkende kilometer bladmuziek

Podcastmaker Frans van Gurp met Jan Jaap Kassies op zoek naar vergeten muziekpartituren en muzikale parels

 

In het kader van het 75-jarig bestaan van de omroepensembles hebben de NTR, NPO Radio 4 en Stichting Omroep Muziek (SOM) vorig jaar de handen ineen geslagen voor de 18-delige podcastserie Hilversumse Muziekschatten. Vanaf vrijdag 25 november t/m 15 december 2022 wordt daar elke week een nieuwe aflevering in de NPO Radio4-podcastserie Het Verhaal (NTR) aan toegevoegd: dit keer met de focus op ‘licht-klassieke muziek’ op de radio.

Podcastmaker Frans van Gurp duikt met collectiespecialist Jan Jaap Kassies in 100 jaar radiogeschiedenis op zoek naar vergeten muziekpartituren en muzikale parels. Muziek waarvan geen opname meer in het publieke domein beschikbaar is. De podcast vormt het verslag van die zoektocht en eindigt met een nieuwe opname, speciaal gemaakt met het Radio Filharmonisch Orkest.

Frans spreekt musici en kenners die een nieuw licht werpen op de componist en het werk. Aan het woord komen Philomeen Lelieveldt (conservator collectie Nederlands Muziekinstituut), Jan Jaap Kassies (collectiespecialist van Muziekschatten), musicoloog Elmer Schönberger en Componist des Vaderlands Martin Fondse. Zo werpt de podcast een nieuw licht op de laatste 75 jaar Nederlandse gecomponeerde muziek voor de radio. In sommige afleveringen staat één werk van één componist centraal en in een andere aflevering zorgt juist de wisselwerking tussen de verschillende werken en componisten voor een spannend verhaal. Frans van Gurp: “Wat mij verrast aan de collectie Muziekschatten is de enorme variëteit en kwaliteit, van puur amusement tot kunstmuziek en alles ertussen.”

Luister de trailer van Muziekschatten hier

Wat is licht-klassieke muziek?
De definitie van lichte-klassieke muziek is in de loop der tijd voortdurend veranderd. Na de Tweede Wereldoorlog is er op de radio behoefte aan optimistische muziek. Zo klinkt er veel Amerikaanse repertoire uit musicals door dans en jazz-orkesten. Maar ook boegbeelden uit de Nederlandse ‘ernstige muziek’ componeren zo nu en dan voor de radio, waarbij sommigen heimelijk kiezen voor een pseudoniem. Het begrip ‘Lichte’ muziek wordt nog diffuser als Omroepen als AVRO, NCRV en de NRU specifieke muziek bestellen voor hun programma’s voor doelgroepen, zodat eerder sprake is van ‘toegepaste muziek’. Frans van Gurp: “‘Onderhoudende kwalitatieve muziek’ dekt misschien de lading beter, want het niveau van de composities en het uitvoeringsniveau zijn verrassend hoog.”

Lancering podcast
Op vrijdag 25 november wordt de podcast om 17.00 uur gelanceerd in Podium op NPO Radio 4. De nieuwe opnames zullen ook wekelijks op NPORadio4 worden uitgezonden in Podium en Avondconcert.
De podcast Hilversumse Muziekschatten vormt een onderdeel van de NTR Podcast Het Verhaal en is te vinden op https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal en in je favoriete podcastapp.

Redactie
Frans van Gurp (NTR), Jan Jaap Kassies (SOM) en Sebastiaan van Eck (SOM)

gerelateerde artikelen