Nieuw binnen: Het raadsel Tele-spel… of toch niet?

Leuke aanwinsten te over, de afgelopen tijd. De collectie van Beeld & Geluid (Hilversum) is aangevuld met interessante voorwerpen, zoals een tweetal ‘Hellschreiber’: fotozenders waarmee (foto-) journalisten hun foto’s ter plaatse konden sturen naar ontvangers (meestal de redactie). We hebben een apparaat gekregen waarmee
zwart-wit foto’s konden worden verstuurd. Dat duurde ongeveer 7 minuten per foto. Het andere apparaat is een kleuren-fotozender. Als de telefoonlijnen niet te zwaar bezet waren lukte het om binnen de 30 (…) minuten een foto te versturen. Allemaal verdwenen met de komst van e-mail en hulpjes zoals WeTransfer…

Dergelijke apparaten zijn zeer interessant om het mediaverhaal van Beeld & Geluid mee te vertellen (zaken als zenden, telefonie en pers komen hierin samen), maar het zijn qua uiterlijk niet zulke opvallende machines. Een andere aanwinst is de Amiga-computer van François Boulangé (1953-2021) waarop ook de software voor de vroegste generatie uitzendingen van Lingo heeft gedraaid. Die software hebben we ook gekregen, net als de ontwerpen voor deze uitzendingen. De computer is destijds verkocht via een veiling en toen voorzien van een handtekening en opschrift van de ontwikkelaar van het zeer succesvolle Amiga-model, R.J. Mical. Dat maakt het natuurlijk nóg leuker. Het was dus moeilijk kiezen deze keer. Maar ik wil graag de lezer attent maken op een heel andere aanwinst.

Eentje waarover tot nu toe geen extra informatie kon worden gevonden. Maar aan het uiterlijk kan wel het een en ander worden afgelezen.

Tele-spel
Het gaat om een zogeheten Tele-spel. De schenkende familie heeft er altijd mee gespeeld en het als ‘poppenkast’ gebruikt, maar daarvoor is het waarschijnlijk nooit bedoeld geweest. Er is een tv-kast bij in het zeer beeldbepalende design uit begin jaren ’60. In onze collectie hebben we meerdere televisietoestellen (ingebouwd in de bekende houten meubels) van met name Philips die qua vormgeving sterk lijken op de televisie van dit spel. Het spel is een vrij groot geheel van meer dan een meter hoog. Daarbij zijn enkele (mooi uitgevoerde) losse kaarten bijgevoegd die sterk doen denken aan de titelkaarten die men destijds gebruikte. Deze kaarten kunnen via een richel (en met wat hulp van een steunhoutje) in het ‘beeld’ van de tv uit het spel geplaatst worden. Daarnaast is er een zwarte kaart met daarop een klok met echte wijzers.

Graag roep ik de hulp in van de lezers. Zelf heb ik het nooit gezien en de familie wist er verder niets over te melden dan dat men ermee had gespeeld. Gelukkig is de algemene staat (ondanks het spelen…) erg goed te noemen. Niet verkleurd, en gemaakt van zwaar karton dat tegen een stootje kan. Qua design dus mogelijk uit de (grof geschatte) periode 1958-1965. Er werd gesuggereerd dat het spel iets met de AVRO te maken zou hebben, maar dat is ook niet duidelijk geworden. De op de voorzijde genoemde fabrikant (firma) levert geen resultaten op.

Mijn vragen aan u zijn simpel:

  • Door wie werd het spel uitgegeven?
  • Hoe werd het gespeeld, spelregels, aantal spelers?
  • Wanneer is het spel exact op de markt gekomen?
  • Is het spel compleet (het vermoeden is dat dit exemplaar incompleet is)
  • Heeft iemand misschien aanvullende delen voor ons over?

Het zou leuk zijn als ik met uw hulp wat licht in deze materie kan brengen. De meeste technische objecten zijn eenvoudig met typenummers, websites en handleidingen terug te vinden. Op merchandise staat negen van de tien keer wel aangegeven wie degene is die reclame maakt. Maar dit spel heeft deze voordelen niet. Kortom: een fraai vormgegeven spel, van sterke materialen gemaakt, niet direct aan de omroep of aan een fabrikant (Philips…?) te linken maar wel getuigend van een zeer fraai tijdsbeeld. Beeld & Geluid heeft meerdere soorten spellen, bordspellen, puzzels en andere zaken op dit gebied in de collectie en daarop is dit voorwerp zeker een mooie aanvulling. Met uw hulp maken we duidelijk waar het voor bedoeld was en bewaren we de gegevens. En misschien kunnen de lezers helpen met het (eventueel) weer compleet maken van het spel. Ik ben benieuwd!

Reacties: info@aethermagazine.nl

gerelateerde artikelen