MiniExpo ‘Nederlandsche Seintoestellen Fabriek sinds 1918’

Ter afsluiting van het jaar waarin het honderd jaar geleden is dat de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek werd opgericht, is er met medewerking van Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (NVHR) tot en met 6 december a.s. een mini-expo te zien in de Bibliotheek Hilversum aan de ’s Gravelandseweg 55.

OB_NSF_expo_4
Fabriek aan de Jan van der Heijdenstraat (1921)
OB_NSF_expo_3
Groest 108 en 106 (1918)

In 1918 vestigt de NSF zich aan de Groest 106 en 108 in Hilversum. De kersverse onderneming gaat over bergen en door diepe dalen, maar groeit uiteindelijk uit tot een fabriek waar vele duizenden werk vinden en Hilversum verandert van een wevers- en boerendorp tot een innovatieve high-tech regio.

OB_NSF_expo_2Het uitzenden van radioprogramma’s, waaruit de omroepen ontstaan, is maar een van de vele gebieden waar de NSF en later Philips Telecommunicatie Industrie actief is.

De expositie brengt met name de eerste dertig jaar in beeld, ondersteund door teksten met de belangrijkste gebeurtenissen. In vitrines bevinden zich aan die tijd gerelateerde objecten uit de NSF-collectie van Beeld en Geluid.

OB_NSF_expo

Een kort filmpje toont een terugblik op de eerste dertig jaar. Bij voldoende belangstelling wordt er op 1 december aanvang 14:00 in de theaterzaal van de Bibliotheek een lezing gegeven over de NSF. Met de NSF O29 zender uit 1922 zal dan ook worden gedemonstreerd hoe het zenden en ontvangen in die tijd in zijn werk ging. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Rob de Bie.

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 20:00 en zaterdag van 11:00 tot 17:00. Gratis parkeermogelijkheden op het terrein van de bibliotheek.

gerelateerde artikelen