Jaap Drupsteen: 60 jaar audiovisueel ontwerp

Op 8 oktober werd Jaap Drupsteen tijdens de Dutch Media Week geëerd met een speciaal programma. Aanleiding: de gerenommeerde ontwerper is dit jaar tachtig geworden. In een uur tijd deed hij samen met Mieke van der Weij een greep uit zestig jaar aan audiovisueel ontwerp. Van de grensverleggende VPRO-signalen tot perfect synchrone visuals bij muzikale uitvoeringen. 

Het volledige artikel leest u in Aether nummer 146 (december 2022), hier vind u aanvullend bewegend beeld.

 

1971-1979: VPRO signalen

 

Oudjaarsavond 1975: Het grote gebeuren (VPRO)

 

1985: The Flood (NOS)

 

1984: Hyster Pulsatu

 

1997: Sinfonia (NPS)

 

2017: Calefax Reed Quintet – Ahem

2022: VPRO ident

In 2022 vraagt de VPRO kunstenaars om nieuwe idents te maken. De ontwerper die aan de wieg stond van de traditie waar de VPRO zich tot op heden mee weet te onderscheiden, kreeg ook een uitnodiging. Drupsteen: in het bijbehorende persbericht: “Nu ik er 52 jaar later nog eentje mocht maken, kon ik aan niks anders denken dan een remake. Met het huidige logo, dat met rode puntige oortjes nog altijd verwijst naar die rode swashes. De uitstulpende wolken erachter worden net niet dreigend. En tenslotte eindigt de muziek binnen de voorgeschreven paar seconden in een flard van toen. Mijn cirkel is rond.”

Deze ident bekijk je via deze link

 

Meer werk van Jaap Drupsteen bekijken? Bezoek vooral de website van de maker zelf: Drupsteen.nl en geef uw ogen en oren de kost.

 

Fotograaf Feise Faasse maakte van de bijzondere middag in Beeld & Geluid onderstaande foto’s.

gerelateerde artikelen