Voor de omroep was deze selfmade man jarenlang werkzaam bij NTS en NOB. Begonnen als filmoperateur in de jaren zestig van de vorige eeuw werkte de jeugdige Thomas in Studio Vitus. In deze voormalige televisiestudio in Bussum was hij verantwoordelijk voor het gebruiksklaar maken, bedienen en onderhouden van de projector.
In de loop der jaren ontpopte hij zich bij de omroep meer als journalist. Schreef als talentvol freelancer onder andere artikelen voor De Groene Amsterdammer en Het Parool. Vervolgens vormde hij samen met collega Renso van Bergen de eindredactie van het NOB-bericht. Het eerste nummer van dit personeelsblad verscheen in 1989. Zijn affectie voor de film was soms zichtbaar, zoals in artikelen over Roy Rogers, Greta Garbo of Buster Keaton. Na zijn pensioen publiceerde Thomas als gastschrijver in het tijdschrift Aether ruim veertig artikelen.
Thomas, geboren in Amsterdam, schreef als auteur tientallen boeken over de speelfilm, bijvoorbeeld een viertal exemplaren over het komisch duo Laurel & Hardy. Zijn specialiteit was echter de film gedurende de Tweede Wereldoorlog; bijzonder trots was hij op zijn publicatie over de Duitse cineaste Leni Riefenstahl. Tevens publiceerde hij regelmatig in het maandelijkse digitale filmblad Film Fun. Voor zijn oeuvre ontving hij in 2022 de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs.
Zijn grootste passie in zijn vrije tijd was het beoefenen van de judosport op niveau. In het verleden was hij een van de vroegere trainingspartners van Olympisch- en Wereldkampioen Anton Geesink. Jarenlang bleef het stil, totdat hij na zijn pensionering weer deze sport ging beoefenen. Bleef tot zeer hoge leeftijd actief op de mat. Zo behaalde hij als judoka op hoge leeftijd in 2023 zijn 2e dan na een examen van de Judo Bond Nederland. Op de door zijn dochter ontworpen rouwkaart staan slechts twee Japanse karakters, namelijk do= de weg.
Teneinde de eigenzinnige Thomas enigszins te karakteriseren een anekdote uit zijn jonge jaren. Op zesjarige leeftijd raakte hij gebiologeerd door de instelling van de Duitse bezetter om Joden goed herkenbaar te maken op straat. Met geel papier knutselde hij een Davidster om op zijn kleding te dragen. Zijn boze moeder behoedde haar zoontje als niet Jood voor een misstap.