IM Dick Rienstra (1941-2021)

Dick Rienstra: van schoolbord naar showbusiness

Dick Rienstra (Assen, 9 februari 1941) begon zijn carrière als klarinettist-zanger in het Double S Combo in zijn geboorteplaats, waarmee vijf jaar lang met veel succes het Noorden des lands werd aangedaan (later kwam ook de altsaxofoon erbij). Hij maakte nog tijdens zijn studie aan de kweekschool, in 1959, zijn radiodebuut in KRO’s Springplank, waarin hij als zanger optrad. Zijn eerste zang-optreden voor de televisie vond plaats in 1962 met Blue moon. Vervolgens werkte hij regelmatig mee aan shows en amusementsprogramma’s voor radio en televisie en zong bij orkesten als The Skymasters, het VARA-Dansorkest, het KRO-Dansorkest en het Metropole Orkest.

Na twee jaar als onderwijzer werkzaam te zijn geweest maakte hij van het zingen zijn beroep. Hij ging meewerken aan tal van radio- en tv-uitzendingen op het gebied van amusementsmuziek (NCRV-musicals, Willy en Willeke, Ik hou van Hollands etc.). Ook ging hij het theater in: hij speelde in de tweede helft van de jaren ‘60 o.a. in de Sleeswijk Revue en in de Schmidt-Bannink-musical Met man en muis. Vervolgens speelde Rienstra bij het Amsterdams Volkstoneel in o.a. De Jantjes, waarna hij met collega Martin Käfig nog een aantal jaren een gelijknamig zangduo vormde waarmee ze in 1974 met Toedeloe een (carnavals)hit scoorden.

Onder zijn eigen naam zong hij o.a. de nummers Is dit m’n leven, Waarom toch, waarom en Shaken met Sjakie (met Conny van Bergen). In 1977 nam Rienstra deel aan het Nationaal Songfestival met het liedje Jouw lach. Hij werd vijfde. In diezelfde periode speelde hij in uiteenlopende televisieseries zoals De kleine waarheid, Het meisje met de blauwe hoed, Zeg ‘ns Aaa, Medisch Centrum West, De Fabriek en Bassie en Adriaan (als adjudant Van der Steen).

In 1995 kwam zijn solo-CD I’ll be seeing you uit, met American Songbook-nummers in een jazzy uitvoering. In 2006/2007 speelde Dick Rienstra Maurice in de musical Belle en het Beest. Zijn laatste tournees waren met het jazzy dansorkest The Ramblers, waar hij o.a. samen met Joke Bruijs optrad. Zanger-acteur Dick Rienstra overleed op 4 juli op 80-jarige leeftijd.

gerelateerde artikelen