NOS Met het oog op morgen

Hans Hogendoorn afgezwaaid als stem van NOS Met het Oog op Morgen

Hans Hogendoorn was gisteravond voor het laatst te horen als stem van NOS Met het Oog op Morgen. Hij stopt na 48 jaar en draagt het stokje over aan opvolger Hanneke de Jonge. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst in de studio.

Met het oog op morgen zoekt nieuwe stemPubliekswedstrijd
Begin dit jaar werd via een publiekswedstrijd een nieuwe stem gezocht. Er kwamen bijna 7200 inzendingen. Hogendoorn zegt dat hij verrast is door het hoge aantal inzendingen. “Met grote verbazing keken we naar de cijfers die alleen maar opliepen de eerste week.”

Onder de inzendingen zaten de stemmen van acteurs en stemacteurs,  maar ook van gewone luisteraars. Een jury onder leiding van Oog– en NOS Journaal-presentator Rob Trip maakte eerst een selectie van 170 stemmen; uiteindelijk bleef een shortlist van elf stemmen over. Op de shortlist stonden onder meer de actrices Jacqueline Blom en Thekla Reuten, acteur Gijs Scholten van Aschat en de zangeressen Eva Zwaving en Esther Floor. In de jury zaten behalve Rob Trip Nieuws & Co-presentator Fleur Wallenburg, dj en stemacteur Fernando Halman en plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws Bart Leferink.

Uiteindelijk koos de jury Hanneke de Jonge als de nieuwe stem van het radioprogramma. Zij is vanaf vanavond dagelijks te horen. De jury omschreef De Jonge als “een stem waar je iedere avond naar wilt luisteren”. “Een stem die je er zo uitpikt. Uniek en toegankelijk tegelijk, dat is heel bijzonder. ( ) Als zíj praat, dan kun je niet anders dan daarnaar luisteren.”

De Jonge is journalist, en verslaggever voor onder meer Nieuwsuur en werkt ook als voice-over. Zij gaat nu als stem van het programma de bekende begintune inspreken (“Buiten is het twaalf graden, binnen zit… “), net als jingles.

Onlosmakelijk verbonden
Hogendoorn was vanaf de eerste uitzending van Met het Oog op Morgen te horen waardoor hij onlosmakelijk verbonden is aan het radioprogramma. Na 48 jaar en bijna 17.000 uitzendingen zwaait hij nu af. Zijn aangekondigde afscheid kreeg veel media-aandacht, zo was hij te gast in diverse talkshows (zie hierboven) en kreeg hij in december 2023 een ere-glasplaat in de Wall of Fame van Beeld en Geluid in Hilversum.

Volgens Hogendoorn bouw je als luisteraar een band op met het stemgeluid op de radio. “Dat is iets heel intiems. Dat kun je niet uitleggen aan iemand anders. Maar je wilt het wel heel vaak horen. En volgende week zet je dat ding weer aan en in dit geval zetten mensen ‘m elke avond aan.”

Aan het eind van de uitzending had hij een boodschap die hij de luisteraars wilde meegeven: “Blijf luisteren naar de radio en zet de tv uit.”

Bron: NOS.nl

gerelateerde artikelen