De Rob Touber Sound: Podcast over verloren liedjes uit de tv-shows van regisseur Rob Touber

Frank Jochemsen en Jim Immig zijn al drie jaar op zoek naar de liedjes uit de legendarische televisieshows van Rob Touber (1936-1975). Hij was nog maar 38 jaar toen hij een fatale hartaanval kreeg tijdens opnamen voor een show met Adèle Bloemendaal. Touber, zie ook platen produceerde, liet de artiesten niet live tijdens de opnames zingen. De liedjes werden van te voren opgenomen op audio-tapes om perfect geluid te garanderen. Terwijl veel televisie-uitzendingen van Touber verloren zijn gegaan, bleken er dus verassend veel tapes bewaard gebleven.  In een podcast delen de audio-onderzoekers hun bevindingen en reconstrueren ze de  ‘Rob Touber Sound’.

Ze speurden in diverse archieven, zoals Nederlands Jazz Archief, bij de Theatercollectie van het Allard Pierson Museum, in de persoonlijke archieven van componist Ruud Bos, entertainers Jenny Arean en Gerard Cox en in de nalatenschap van Rob Touber zelf.  Nu hebben ze enkele honderden ‘vergeten’ liedjes teruggevonden van artiesten als Rob de Nijs, Liesbeth List, André van Duin,  Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Gerard Cox, Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Leen Jongewaard, Willem Nijholt, Hetty Blok, Michel van der Plas, Drs. P, Jaap van der Merwe, Lennaert Nijgh en Jules de Corte. De uitvoerenden werden begeleid door orkesten onder leiding van leiders van naam en faam, Ruud Bos, Rogier van Otterloo, Herman Schoonderwalt en Bert Paige.

Begin 2022 vond kleinkunstonderzoeker en journalist Frank Jochemsen bij toeval een vergeten Engelstalig lied geschreven door cabaretier Toon Hermans in het Nederlands Jazz Archief. Het nummer heet; The Sun is Out  en werd één keer vertolkt door zanger Jerry Rix in een televisieshow van regisseur en platenproducent Rob Touber.

De podcast is vanaf 19 april te beluisteren via diverse podcast platforms:

Apple Podcasts
Nederlandse Podcasts

gerelateerde artikelen