Bijzondere bladmuziek: Oh Johnny

“Oh Johnny zing een liedje voor mij alleen,” maar daar was uiteraard geen sprake van. Volkszangeres Tante Leen had er een grote hit mee, en de Johnny die echt niet voor haar alleen zong, was natuurlijk Johnny Jordaan. Hoewel de muziek werd gecomponeerd door de Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff was het een Mokums liedje tot op het bot, want niet alleen Tante Leen en Johnny Jordaan waren Amsterdams, de tekst was ook door een Amsterdammer geschreven: Hans Ruf jr. Hij was geboren in Amsterdam op 7 augustus 1924 als Henri Reid Sternsdorff, maar uit genegenheid voor zijn tweede vader, de Duitse cellist Hans Ruf, ging hij zich Hans Ruf junior noemen.

In 1945, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog, begon Ruf als journalist te werken. Na bureauwerk bij Het Parool werd hij datzelfde jaar nog misdaadverslaggever bij de Volkskrant, later werkte hij voor Het Vrije Volk en De Gelderlander. Naast zijn journalistieke werk begon hij al op jonge leeftijd liedjes te schrijven. Zijn eerste liedtekst, Wanneer ik lach, wanneer ik zing, werd uitgevoerd door Joop de Leur, die meer van Rufs werk op zijn repertoire zou nemen. Kort daarna stapte Ruf met twee andere teksten naar Jaap Valkhoff, die er kennelijk brood in zag, want het was het begin van een langdurige samenwerking. Rufs liedje Thea, over zijn gelijknamige toenmalige vriendinnetje, werd een succes en kwam op de radio in een uitvoering van The Ramblers.

Werk van Ruf is door tal van artiesten vertolkt, onder wie, naast Joop de Leur, The Ramblers, Jaap Valkhoff, Tante Leen en Johnny Jordaan, ook het Cocktail Trio, Eddy Christiani, Johnny Hoes en Toby Rix. Oh Johnny is toch wel zijn grootste hit geworden, maar zeker niet de enige. Andere nummers werden ook bekend, zoals Thea, Hand in hand, Heer in ’t verkeer, Langs de Maas en Li Wang Tai Foe. In de collectie bladmuziek van de Stichting Omroep Muziek zijn veel liedjes van Hans Ruf jr. te vinden. De ontwerpers van de omslagen zijn, zoals gebruikelijk, zelden of nooit bekend. Alleen de voorkanten van Thea en Lieveling wat doe je vreemd zijn gesigneerd, door Piet Gertenaar, die veel omslagen van bladmuziek illustreerde (zie ook muziekschatten.nl). Op de website jaapvalkhoff.nl is ook een aantal afbeeldingen van de bladmuziek van de succesnummers van Valkhoff en Ruf te zien, naast veel informatie over Valkhoff. En een kleine anekdote van Hans Ruf zelf: “We lagen elkaar erg goed, Jaap en ik mochten elkaar erg graag. En hoe die liedjes tot stand kwamen. Zoals in Amsterdam, aan een keukentafeltje. Er werd veel aan keukentafeltjes geschreven. En het gebeurde maar zelden dat we uren met een nummer bezig waren.” Hans Ruf overleed op 21 juni 2017.

Met dank aan Martin Valkhoff

gerelateerde artikelen