Han Dunk, die in 1909 in Amsterdam werd geboren, was componist, tekstdichter en muziekuitgever. Zo zijn er nog veel meer in het brede gebied van de lichte muziek actief geweest, maar Han Dunk bezat het vermogen teksten te schijven die uitstegen boven het gewone handwerk. Vaak in samenwerking met anderen ontstonden liedjes, die het sentiment van een tijdsperiode vastlegden. Zonnig Madeira, zong Eddy Christiani, die er de muziek voor schreef. Het was oorlog en dan droomde je graag over onbereikbare zonnige oorden. Eens zal de Betuwe in bloei weer staan, is natuurlijk het voorbeeld van een liedje dat de optimistische stemming na de bevrijding weergaf met het diepe verlangen naar een bloeiende Betuwe die nog half onder water stond. En Bloesem van seringen, dat een wereldhit werd als Mary Rose, gezongen door Steve Conway. Han Dunk had in 1942 nog meegedaan aan een muziekwedstrijd van de gelijkgeschakelde Nederlandse Omroep, maar was daarna bij de bezetters in ongenade gevallen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide hij uit tot de grote promotor van het Nederlandstalige lied, onder meer via zijn eigen uitgeverij Holland Music, die hij in 1952 oprichtte. Han Dunk had als liedjesschrijver over succes niet te klagen. In 1975 kreeg hij de Gouden Harp voor zijn oeuvre en een paar jaar later bood Phonogram hem de Gouden Tulp aan.
Ik [Co de Kloet, red.] heb Han Dunk eenmaal ontmoet, toen zijn glorietijd al een poosje voorbij was, maar hij het niet kon laten nog nieuwe teksten te produceren. Hij vroeg ons dan naar zijn geliefde hotel “het Hof van Holland” in Hilversum te komen, om er kennis van te nemen. Maar ja, de tijden waren veranderd, het publiek vroeg om andere woorden en andere muziek. Zijn tijd was voorbij.
Hij werd 87 jaar en overleed in 1996 te Alkmaar.
Veel van de bladmuziek van de liedjes van Dunk in de collectie van de Stichting Omroep Muziek is uitgegeven door Metro Muziek. De omslagen zijn veelal ontworpen door Carol Voges, die ook veel strips tekende, onder meer bij Joop Geesink en de Toonder Studio’s. Na de Tweede Wereldoorlog werd Voges een van de voornaamste illustratoren van de Volkskrant. Voor deze krant maakte hij ook zijn bekendste strip, Pa Pinkelman, waarvoor Godfried Bomans de teksten schreef. Voges illustreerde ook boeken, onder meer via Studio Van Bossum-Voges, een bedrijf dat hij had opgezet met J.P. van Bossum. Van Bossum was de naam van de vrouw van Carol Voges; J. P. van Bossum zal familie van haar zijn geweest. De signatuur vB-V op het omslag van Aan het Lago-Maggiore verwijst hiernaar.
Co de Kloet
Jan Jaap Kassies
Bas Nieuwenhuijsen
Met dank aan Lutgard Mutsaers