Aether 113

In het oktobernummer van Aether heeft Leo Boudewijns zijn column gewijd aan zijn activiteiten ten behoeve van de reeks operavoorstellingen die in Theater de Speeldoos te Baarn worden vertoond. Het zijn uitvoeringen van wereldformaat die in de beroemde Metropolitan Opera in New York worden gespeeld en tegelijkertijd naar Europa worden gestreamed. Leo Boudewijns is ambassadeur van die reeks geworden.

Ook in Aether aandacht voor het 60-jarig jubileum van dirigent Bernard Haitink door Adriaan van ‘t Wout en een uitgebreid artikel van Tjako Fennema, verlucht met tal van foto’s, over het ooit zo beroemde orkest van Arie Maasland, alias Malando. Liselotte Doeswijk schrijft over haar onderzoek naar de beginjaren van de NTS afdeling decorontwerp. Hans Lauterslager doet verslag van een reisje naar Madrid om in opdracht van Philips opnames te maken van Spaanse Zarzuelas. Begin jaren vijftig was dat niet even een tripje, dat was een expeditie van twee weken! Klaas Koopman interviewde audio-researcher Piet Tullenaar over de schatten die hij de in de audio-collecties vindt. En in de spotlights: de 17 pioniers van de landelijke televisie.

In de nieuwe ‘Luister’ van deze maand besteedt Leo Boudewijns in zijn rubriek ‘Historisch Vinyl’ aandacht aan een historische langspeelplaat van Philips, een van de eerste klassieke demonstratieplaten waarmee de platenfirma in de jaren vijftig van de vorige eeuw probeerde potentiële muziekliefhebbers voor het nieuwe medium te winnen.

Aether 113, oktober 2014