26 april: Symposium MediaOorlog en tentoonstelling Media als Wapen

Wat is de rol van media in oorlogstijd? Over die vraag gaat dit symposium georganiseerd bij Beeld & Geluid Den Haag. De bijeenkomst belicht de uitkomsten van het project MediaOorlog: radio, geschreven pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Aansluitend is de opening van de bijbehorende tijdelijke tentoonstelling.

De afgelopen jaren heeft een team van historici onderzoek gedaan naar gedigitaliseerde bronnen uit de bezettingstijd in de online onderzoeksomgeving CLARIAH Media Suite. De bevindingen van het historisch onderzoek zijn gepubliceerd in een themanummer van het Tijdschrift voor Geschiedenis. Ook resulteert het project in een tijdelijke tentoonstelling in Beeld & Geluid in Den Haag (Media als Wapen, vanaf 26 april) waar bezoekers worden uitgenodigd om te na te denken over het gebruik van media voor propaganda-doeleinden in de Tweede Wereldoorlog en nu.

Na een overzicht van de project-uitkomsten zijn er twee sprekers, die een link leggen tussen propaganda in het verleden en het heden. Eerst presenteert Anya Luscombe haar onderzoek naar oorlogsverslaggeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna duidt journalist Hella Rottenberg de rol van media in het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne. Na deze lezingen vindt de opening plaats van de tentoonstelling Media als Wapen. Daar kunnen aanwezigen verder verkennen hoe kennis over het verleden bijdraagt aan mediawijsheid van vandaag.

De sprekers:

  • Anya Luscombe is voormalig BBC-journalist. Ze is als universitair hoofddocent media verbonden aan de University College Roosevelt van de Universiteit Utrecht. Ze was een van de research fellows voor het project MediaOorlog.
  • Hella Rottenberg is slavist en journalist. Ze is een van de oprichters van het kennisplatform Raam op Rusland. In november publiceerde ze Z. Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken, een boek over de Russische invasie dat in NRC en de Volkskrant vier sterren kreeg.
  • Vincent Kuitenbrouwer is als Universitair Docent verbonden aan de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen november 2020 en augustus 2023 is hij ook werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid als coördinator van het project MediaOorlog: Radio, geschreven pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet Nederland.

 

Bekijk hier het volledige programma: Symposium MediaOorlog.
Het symposium is na aanmelden gratis te bezoeken.

Het project MediaOorlog is gefinancierd door het Mondriaan Fonds in kader van het programma 75 jaar Vrijheid en wordt uitgevoerd aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

gerelateerde artikelen